Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma, dişlerdeki lekeler ile beraber renk bozulmalarını gidermeyi ve geçmişin parlaklığını diş minesine geri kazandırmayı amaçlayan oldukça popüler bir tedavidir. Ancak bu yöntemin kesin bir çözüm olmadığı, elde edilen sonucun kalıcı olması için periyodik olarak tekrarlanması gerektiği unutulmamalıdır.
Öte yandan diş beyazlatmanın, birbirinden ayrı diş tedavileri olduğu için diş temizliğinden farklı olduğunu da unutmamakta fayda vardır. İlki, dişleri daha beyaz hale getirmeyi amaçlarken diş temizliği, dişlere yerleşmiş bakteri plağını ve tartarı temizlemeyi amaçlar
Dişlerinizi Beyazlatmak Ne Zaman Gereklidir?
Dişlerin doğal veya parlak rengi, uyumlu dişler ve sağlıklı diş etleri ile birlikte bir gülümsemenin, “estetik bir gülümseme” olmasına katkıda bulunan faktörlerden biridir. Estetik faktör, doğal olarak beyaz ve parlak dişlerin aynı zamanda iyi bir genel fiziksel sağlıkla eş anlamlı olduğu fikriyle de ilgilidir.
Çeşitli çevresel faktörler nedeniyle dişler, parlaklığını kaybedip sarardığında veya koyulaştığında profesyonel diş beyazlatma kullanılabilir.
Profesyonel Diş Beyazlatma
Profesyonel diş beyazlatma, diş kliniklerinde veya özel merkezlerde doğrudan diş hekimi tarafından yapılır. Profesyonel düzeyde en çok kullanılan tekniklerden biri, fotoaktivasyon ile stimüle edilen hidrojen peroksit veya karbamid peroksit bazlı maddelerle diş beyazlatmadır.
Diş kliniğinde yapılan bu beyazlatma, dişlere doğrudan uygulanan bir jelin kullanılmasına dayanır. Diş hekimi, diş etlerini korumak için plastik bir kılıf uygular ve jeli, diş yüzeylerine uygular. .
Seans bir saate kadar sürebilir. LED lambalar veya lazer ekipmanı ile yapılan fotoaktivasyon ile tedavi hızlandırılabilir. Evde beyazlatmaya kıyasla profesyonel diş beyazlatmanın etkinliği önemli ölçüde daha yüksektir.
Diş Beyazlatma İşlemi Her Zaman Etkili Bir Tedavi Midir?
Genel olarak beyazlatmanın sonuçlarını en az üç faktör etkiler ve bu faktörler, diş hekimi tarafından önceden değerlendirilir:
Hastanın yaşı
Diş lekelerinin türü ve doğası
İlk diş rengi
Genel olarak diş beyazlatma, hemen hemen her durumda garanti edilir. İstisnalar, belirli ilaçların (örneğin, bazı antibiyotiklerde bulunan tetrasiklin) ağızdan alınmasından kaynaklanan cansız dişler ve diş lekeleridir. Bu tarz durumlarda etkilenen dişlere estetik kaplamalar veya protezler uygulanarak sarı, koyu veya silinmeyecek şekilde lekelenmiş dişleri düzeltmek mümkündür.
Diş Beyazlatma Kalıcı Mıdır?
Beyazlatma sonrası elde edilen diş renginin süresi, neredeyse tamamen hastanın kişisel alışkanlıklarına bağlıdır. Genel olarak sigara içenler ve boya içerikli içeceklerin alışılmış tüketicileri, daha ani sararmaya maruz kalacaklardır. Diş beyazlatma tedavisinin kalıcı bir etkisi yoktur ve ortalama olarak uygun önlemler alındıktan sonra renk tonu bir yıl boyunca değişmeden kalır. Diş beyazlatmanın etkilerini korumanın en iyi yolu, diş hekimi ile kombine bir bakım programını izlemektir.