İmplantoloji

İmplant 

İmplantoloji veya dental implant, yapay titanyum kökleri yerleştirerek eksik dişleri restore etmeyi amaçlayan bir diş hekimliği dalıdır. Temel olarak implantoloji, doğal dişlerini kaybetmiş kişilere yönelik bir rehabilitasyon işlemidir. Hem estetik hem de çiğneme fonksiyonunda eksik olan gerçek dişlerin yerine yapay dişler tasarlanır.

Son teknoloji dental implantoloji teknikleri, kalıcı çiğneme rehabilitasyonuna izin verir ve hareketli protezlerin kullanımına bağlı güçlükleri ortadan kaldırarak doğal dişlere eşit estetik bir sonuç sağlar.

Neden İmplant Yapılır?

İmplant tedavisi, kemik kaybını önler. Bir diş çekildiğinde o noktada kemik dokusu kaybı başlar. Bu, istenmeyen bir fizyolojik kayıptır. İmplant uygulaması, kemik kaybını önleyen bir tedavidir.

İmplant tedavisi, dişlerin ve destekleyici yapıların işlevselliğini tamamen eski haline getirmek için tek makul çözümdür. Doğal bir görünüm de vererek çiğneme fonksiyonunu geri kazandırır.

İmplant Nasıl Yapılır?

İşlem, diş hekimi ile yapılacak konsültasyonla başlar. Konsültasyondan sonra hastanın kemik durumunu doğru ve net bir şekilde tanımlamak için çoğu zaman tamamlayıcı radyolojik muayenelere de başvurmak gerekebilir.

İlk aşamadan sonra uygulama aşamasına geçilir. Tedavi, diş implantının yerleştirilmesinden oluşur. Bu, yapay dişin, doğrudan hastanın kemiğinin içinde kendisini destekleyeceği temeli oluşturacaktır. Dental implantın yerleştirme işlemi bittikten sonra daha önce açılmış olan diş etinin üzerinin kapatılması aşamasına geçilir. Son olarak tedavi sürecini tamamlamak amacıyla implant üzerine iyileşme için gereken süre boyunca, faydalı olacak şekilde geçici bir protez yerleştirilecektir.

Bu andan itibaren dokuların doğru bir şekilde iyileşmesi ve dental implantın hastanın kemiği ile mükemmel osseointegrasyonunun sağlanması için 3 ile 6 aylık bir bekleme sürecine geçilecektir.

Doku iyileşmesi için gerekli olan bekleme süresinden sonra, teknik olarak sabit diş protez olarak adlandırılan yeni dişi yerleştirmek için implant üstü protez aşamasına geçilir. Bu aşamada diş hekimi, artık hastanın kemiğiyle bütünleşik olan dental implantın üzerine bir abutment yerleştirecek ve diş protezini kesin olarak sabitleyecektir.

İmplant Tedavisinin Avantajları

İmplantlar, eksik dişlerin yerini alır ve gerekli protezlere yapay diş kökü ile sağlam bir tutuculuk sağlar.

Köprü tedavisinde olduğu gibi bu işlem, komşu dişlerin sağlıklı olan diş maddesini kaybetmek zorunda kalmadan diş boşluklarını kapatırlar. İmplantlar, çiğneme kuvvetlerini doğrudan çeneye ilettiklerinden dolayı çenenin dişsiz olan alanlarında kemik kaybını büyük oranda azaltır.

İmplant Tedavisi Sonrası Diş Bakımı

Ameliyattan hemen sonraki günlerde beslenmeye dikkat etmek gerekir. Çok sıcak yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Çünkü bunlar, diş eti dokularını tahriş edebilirler. Ayrıca çok küçük yiyecekler (pirinç gibi) ya da kolay bir şekilde parçalanabilen besinler de tüketilmemelidir. Bunlar da diş aralarına sıkışabilirler.

İşlemden sonraki birkaç gün boyunca sigara içmekten kaçınmak iyi bir fikir olacaktır. Aslında sigara, ağız boşluğundaki dokular için önemli bir tahriş edicidir ve hatta implantın uygulanması için bir kontrendikasyon bile olabilir. Diş hekiminin talimatlarına sıkı sıkıya bağlı kalınırsa implant kaybına da yol açabilecek bir durum olan peri-implantitis riski ortadan kalkmış olur.

Son olarak tıpkı doğal dişler gibi implantlar için de düzenli olarak bakım ve kontrol gerekir. Bunun için diş hekimi tarafından önerilen diş fırçası, diş macunu ve diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca diş hekimi, minimum yılda iki defa ziyaret edilmelidir.